2021-04-29 08:15:35• hírek • Bede Emőke

Új típusú csalás az egyik legnépszerűbb apróhirdetési oldalon

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség közleményt adott ki, melyben arra kéri a különféle online platformokon vásárlókat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el az adásvétel során, ugyanis egy új trükk okán könnyen informatikai csalás áldozatává válhatnak.

A rendőrség szerint a csalók az OLX.ro apróhirdetési oldalon kutatják fel áldozataikat, majd a kiszemelt hirdetővel a WhatsApp alkalmazáson keresztül próbálják meg felvenni a kapcsolatot. Az üzenetekben nem ritkán kifejezési és helyesírási hibák is vannak, mely arra enged következtetni, hogy a szöveget valamilyen online programmal fordítják.


Ezek az önmagukat potenciális vevőnek kiadó csalók nagy érdeklődést mutatnak az eladásra kínált holmi iránt, majd azt állítják, hogy át is utalták a termék ellenértékét, ám ahhoz, hogy az eladó számlájára is befolyjon az összeg, egy, az OLX felületének megjelenését másoló weboldalon meg kell adniuk a bankkártyájuk adatait. Ahogy a hirdető megnyitja a hivatkozást és megadja a kért információkat, a "vásárló" kerül nyerő pozícióba, hiszen a kártyához tartozó bankszámláról leemeli az rajta levő összeget és azonnal megszakít mindenféle kapcsolatot az eladóval.


A rendőrség fokozott éberségre figyelmeztet az ismeretlen forrásokból érkező linkekkel és csatolmányokkal kapcsolatban, illetve azt tanácsolja, hogy alaposan vegyük szemügyre a kapott üzeneteket, hiszen egy-egy kifejezésbeli vagy helyesírási hiba már gyanúra adhat okot. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az OLX.ro honlap csak akkor kéri a felhasználó kártyaadatait, ha az érintett valamilyen plusz szolgáltatásért fizetne, pl. a feladott hirdetés kiemelése


„Ha Ön is hasonló csalás áldozata lett, azonnal értesítse a bankját az esetről, és kérje a kártya zárolását és az esetleges tranzakciók leállítását. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis anyagi kár érte, arra kérjük, tegyen feljelentést a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyén, Szatmárnémetiben, az Alexandru Ioan Cuza utca 5. szám alatt vagy a cabinet@sm.politiaromana.ro oldalon” – írja közleményében a hatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: